2015. február 3., kedd

Rectus Diastasis - hasizom teszt

Rectus Diastasis 

Ez nem valami káromkodás, hanem annak a jelenségnek a neve, amikor (pl. várandósság során) az egyenes hasizmok rostjai szétválnak - vagyis az izomrostok valamilyen ok (külső vagy belső) miatt nem tudnak tovább megfelelően funkcionálni. Leggyakrabban terhesség során találkozunk ezzel a problémával. Törzsünket hátulról a hátizom, elölről a hasizom támasztja. Gyakorlatilag ez az első támaszték gyengül, ez további problémákat is okozhat. 

A várandósság során a szervezetnek rövid idő alatt kell alkalmazkodnia a növekvő magzathoz, ebben segít a hasizom szövetének lazítása is (relaxin hormon). Ez egy teljesen normális folyamat. A probléma általában a harmadik trimeszter alatt kezdődik, amikor látványosan, rövid idő alatt nőhet a has mérete. Ha a szétválás meghaladja a 2 ujjnyi távolságot és ez a szülést követő néhány héten belül sem rendeződik, akkor érdemes szakemberhez fordulnunk! 
Miért? Mert a hasizomnak nagyon fontos szerepe van a gerinc megtámasztásában és ha nem tudja megfelelően végezni feladatát, komoly fájdalmakhoz vezethet! (pl. derék, hátfájás)

A képen gyönyörűen látható a várandósság alatti, előtti és utáni állapot: 


Megelőzés és kezelés: 
- Terhesség során lehetőleg kerüljük a cipekedést, nagy súlyok emelgetését
- Figyeljünk a helyes testtartásra
- Tartsuk karban hasizmainkat a 9 hónap alatt is. (Természetesen ekkor nem a klasszikus hasizomgyakorlatokat kell végezni.)
- Szülés után fokozatos, megfelelő gyakorlatok, de csakis a hasizom teszt elvégzése után!
- Komoly szétnyílás esetén fordulj szakemberhez (pl. gyógytornász)

Hasizom teszt:
Szülést követően a hasizom ellenőrzése nélkül ne kezdj el edzeni!! Ez nagyon fontos! 
Különben több kárt is okozhatsz! 
Az alábbi videoban https://www.youtube.com/watch?v=b7CGq499wAg látható, hogyan tudod magadnak ellenőrizni, hogy hasizmod megfelelően regenerálódott-e. Ha 2 ujjnyinál nagyobb távolságot észlelsz a szülést követő 6 hét után is, akkor még ne kezdj el edzeni. Nem kell pánikba sem esni, várj egy kicsit és végezd el a tesztet 2 hét múlva is, aztán megint 2 hét múlva... Amennyiben továbbra sincs változás, érdemes lehet szakembert felkeresni. Meg fogják állapítani, hogy valóban van-e probléma és ha igen, akkor milyen gyakorlatokkal lehet ezen segíteni.   

Ha: 
Hónapokkal a szülés után, mindent megtettél, hogy visszanyerd alakod/nem első szülésed/ikrek vagy nagy súlyú baba/ császármetszésed volt és gyanúsan puha, lóg a hasad, mintha "még mindig a 3.hónapban lennél", akkor is felkereshetsz szakembert, mert előfordulhat, hogy rectus diastasis áll a dolog mögött...

Sajnos tudnék mondani példát a fitnesz-világból, aki(k) nem figyelt erre oda, csak az lebegett a szeme előtt, hogy mihamarabb kockás hassal viríthasson... Persze le a kalappal, de talán érdemes azt a pár hetet türelmesen kivárni! ;) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése