2015. február 24., kedd

Terhesség és hízás

Ki, mennyit, mikor, hova, hogyan szed fel magára várandósság során?
Nnna ez az a kérdés, ami (bárki, bármit mond) szerintem abszolút alkati dolog.

Természetesen ha mérték nélkül zabálsz mindent, ami az utadba kerül és egész nap csak nassolsz, akkor nem a genetikád a ludas :) - de gondolom ez egyértelmű. Most nem is erről van szó.

Egyrészt ha rosszullétek kínoznak (a szerencséseket, csak az elején) és úgy tudod csak enyhíteni, hogy mindig van valami a gyomrodban - akkor nem nagyon tudsz mit tenni. Lehet különböző praktikákkal próbálkozni, de a rosszullét az rosszullét, a hányás az hányás (bocsánat)... és bizony sokat segíthet ilyenkor pár szem keksz, vagy egy kis ropi (van, akinek a Cola...) - egyet tehetsz, hogy figyelsz a mértékre. Nem kell minden émelygésnél betolni egy nagy csomag ropit, vagy egy zacskó chips-et :)

Másrészt sokszor mondják, hogy aki nagyobb súlyól indul, kevesebbet fog hízni, aki kisebbről az többet, vagy azt hinnénk hogy aki zörgő csontú, azon tuti nem marad felesleg szülés után. A frászt nem! Nem ezen múlik. Ilyenkor annyira fenekestül felfordul(hat) a szervezetünk, a hormonjaink teljesen átalakítják szervezetünket, nem tudhatjuk mire számítsunk. Van, aki odafigyel az étkezésre, mozog és mégis 30 kg-ot hízik, más pedig otthon ül, mindent betöm és meg sem látszik rajta.
És akkor még a vizesedésről és hasonló "nyalánkságokról" nem is beszéltünk...

Hogy akkor mit tehetsz?
Persze nem kell minden mindegy alapon letojni az egész táplálkozás, hízás kérdést!
A legjobb, amit tehetsz, hogy lehető legegészségesebben kezded a babavárást. Előtte (is) egészségesen és rendszeresen (napi 5x!) táplálkozol, elegendő folyadékot viszel be a szervezetedbe és rendszeresen mozogsz. "Sajnos" más csodarecept nem létezik. És természetesen ezt kell folytatnod a várandósság alatt és után is, nyilván a megváltozott élethelyzetnek megfelelően, pl. kímélőbb sport.
 "Csak" ennyi.
Nem ördöngősség! Vagy mégis?
Könnyűnek tűnik, de néha bizony nagyon nehéz! Muszáj kitartónak és következetesnek maradni magunkkal szemben. A testünk meghálálja! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése